Η μέθοδος PILATES είναι ένα ποιοτικό

είδος άσκησης που σέβεται το ανθρώπινο σώμα

και το κρατά σε άριστη φυσική κατάσταση. 

Εφαρμόζεται είτε με το βάρος του σώματος σε ένα πλούσιο ασκησιολόγιο εδάφους (matwork) και μικρό εξοπλισμό {μπάλες (μικρές ή μεγάλες), λάστιχα, βαράκια, magic circles, bosu, …}, είτε σε εξειδικευμένα μηχανήματα (reformer, stability chair, ladder barrel) με αντιστάσεις, υπό τη μορφή ελατηρίων.

Η μέθοδος pilates έκανε την εμφάνισή της στα μέσα περίπου του 20ου αιώνα από τον εμπνευστή της J. Pilates και ξεκίνησε ως μέθοδος αποθεραπείας και ανάρρωσης αθλητών που είχαν τραυματιστεί. Στη συνέχεια διαδόθηκε πολύ. Με αποτέλεσμα στις μέρες μας να είναι μία από τις πιο δημοφιλείς και διαδεδομένες μεθόδους γυμναστικής, κυρίως γιατί έχει άμεσα αποτελέσματα.

Βασισμένη σε 6 βασικούς κανόνες, όπου το κέντρο του σώματος θεωρείται η κοιλιακή χώρα, από όπου πηγάζει όλη η ενέργεια για να εξασφαλίσουμε τον πλήρη έλεγχο και την ακρίβεια των κινήσεων χωρίς το άγχος τραυματισμού και πάντα με σωστή χρήση αναπνοής.

Απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους, τόσο σε άνδρες, όσο και σε γυναίκες, καθώς και σε ιδιαίτερες ομάδες ατόμων, όπως ηλικιωμένους, εγκύους ή παιδιά, προσαρμόζοντας το ασκησιολόγιο ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του σύγχρονου ατόμου…

Το pilates εστιάζει στη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων, στην αρμονία της κίνησης και της αναπνοής, για την ισορροπία και τον συντονισμό των κινήσεων και έτσι μπορούμε να πετύχουμε σωστή στάση του σώματος και ισορροπία, ενδυνάμωση και ευλυγισία, αντοχή, υγιή και αρμονική σιλουέτα, πρόληψη μυοσκελετικών και άλλων παθήσεων. Επίσης, μας διδάσκει ιδανικές αρχές, τις οποίες μπορούμε να ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας και να βελτιώσουμε τη συνολική κατάσταση του ατόμου.

Αδιαμφισβήτητα αποτελεί αυτόνομη μέθοδο εκγύμνασης και σίγουρα αποτελεί ένα σημαντικό συμπλήρωμα για τη λειτουργική εκγύμναση του σώματος, καθώς και ένα φυσικό μέσο αποκατάστασης…